Srpski jezikEnglish languageDeutsche spracheБългарски език

Zanimljivosti

Ratluk ili Rahat lokum je vrsta slatkog deserta pihtijaste mase slatkog ukusa sa dodatkom šećera u prahu. Omiljena je poslastica u arapskim zemljama, kao i u Turskoji i na Balkanu. Prvi ratluk bio je ratluk sa ukusom ruže dobijen dodatkom sirupa od ružinog cveta. Danas za dobijanje posebnih vrsta ratluka dodaju se: razni sokovi, prelivi od čokolade, sok od limuna, komadići badema, oraha, lešnika... Reč Ratluk, (Rahat lokum) potiče od turskih reči - rahat lokum – su adaptacija reči arapske sintagme raha(m)al – holkum, koja prevedena na naš jezik znači: zadovoljstvo za grlo, naslada grla ili lepše rečeno slatki zalogajčić, što on upravo i jeste.

Recepti

ROLAT OD RATLUKA

Potrebni sastojci:
500 g Sedef ratluka sa ukusom ruže
500 g Sedef šećera u prahu
200 g seckanih Sedef žele bombona u različitim bojama

Priprema:
Zamesiti ratluk sa šećerom.
Razvući koru i posuti je seckanim žele bombonama.
Uviti rolat i seći na kriške.

KUGLICE OD KOKOSA I RATLUKA

Potrebni sastojci:
200 gr kokosa,
200 gr Sedef ratluka sa ukusom ruže,
150 gr Sedef šećera u prahu,
sok od dva limuna,
100 gr oljuštenih badema.

Priprema:
Izmešati kokos, iseckan ratluk, šećer i sok od limuna i praviti male kuglice. Uvaljati ih u kokos ili kristal šećer.
Badem malo prepeći, iseći na štapiće i u svaku kuglicu zabosti po jedan štapić.

POSNI ROLAT OD RATLUKA

Potrebni sastojci:
Par kapi maline ekstrata
300 gr kokosa,
400 gr Sedef ratluka sa ukusom vanile,

Priprema:
Masu izmešati i vruću izručiti na foliju, po kojoj ste predhodno posuli 100 gr kokosa.
Širokim vlažnim nožem, toplu masu rastanjiti na oko 1,5 cm debljine, pa uz pomoć folije uviti u rolnu i ostaviti na hladnom da se stegne.
Ohlađen rolat odviti iz folije, vlažnim nožem seći jednake prstenove i ređati ih na tacnu za posluženje.

TROUGLIĆI SA ŽELE BOMBONAMA

Potrebni sastojci:
300 g mlevenig oraha
300 g šećera
malo vode i ulja
350 g raznobojnih Sedef žele bombona
20 g želatina
250 g Sedef šećera u prahu

Priprema:
Masa od oraha
Šećer preliti s malo vode i špinovati dok se ne otopi.
Dodati orahe, dobro izmešati i pustiti da se ohladi.
Kalup namazati s malo ulja i oblepiti s 2/3 orahove mase. Preostala trećina dođe na gornji deo, nakon što se prelije fil.
Fil:
Žele bombone narezati na kockice.
Želatin otopiti u 1 dl vode, dodati šećer u prahu i žele bombone. Dobro izmešati. Ne kuvati!
Kad se masa počne zgušnjavati, uliti u kalup obložen orahovom masom. Ako je jako gusto, može se dodati malo vode.
Pokriti preostalom masom od oraha.
Pustiti na hladnom da se kolač dobro stvrdne, istresti iz kalupa i uvaljati čitav kolač u šećer u prahu.
Posluživanje
Kolač zamotajte u Al-foliju i čuvajte na hladnom. Trougliće secite neposredno pre posluživanja.

ŽELE ROLAT

Potrebni sastojci:
200 gr šećera
2 štangle čokolade
200 gr mlevenih oraha
200 gr Sedef šećera u prahu
200 gr Sedef žele bombona
1 kesica želatina

Priprema:
Ušpinovati 200 gr šećera da bude boja meda, dodati čokoladu i mlevene orahe. Masu pažljivo izmešati i ostaviti da se prohladi. U pleh ili modlu staviti foliju, obložiti zidove modle pripremljenom masom, a jedan deo mase ostaviti za gornju koru. U poseban sud na tihoj vatri skuvati želatin sa 1 dl vode, kada se želatin rastopi usuti u posudu šećer u prahu da se dobije gusta bela masa u koju se stave sitno iseckane žele bombone raznih boja. Sve se dobro izmeša i izruči u ranije pripremljenu modlu i prekrije ostatkom mase kojoj smo obložili modlu. Pripremljeni žele rolat ostaviti na hladno emsto da se stegne. Stegnut rolat seći u kriške

ŠTRUMFETA TORTA

Potrebni sastojci:
6 jaja
6 kašika brašna
500 ml mleka
250 gr putera
6 kašika Sedef šecera u prahu
500 gr keksa
150 gr mlevenih oraha
150 gr seckanih Sedef žele bombona
150 gr seckanih krem bananica
2 kesice šlaga
250 ml mleka

Priprema:
Polupati jaja i odvojiti belanca od žumanca. Mutiti žumanca mikserom i dodati 6 kašika šecera. Potom dodati 100 ml mleka i brašno mešati dok se masa ne sjedini.
Preostalo mleko sipati u šerpu staviti na šporet, uz neprekidno mešanje u sud dodajemo smesu od žumanaca. Mešamo dok krem ne dobije potrebnu gustinu.
U ohlađeni krem dodati puter i umutiti mikserom. Belanca umutiti mikserom i dodati šeđer u prahu.
Rukama izlomiti keks i dodati u sud sa izmućenim belancima. Mešamo kašikom pa dodamo orahe, iseckane bananice, žele bombone i izmućeni krem od žumanaca.
Naneti smesu na činiju za tortu i nožem formirati tortu. U dublji sud staviti mleko i šlag i mutimo dok ne dobije potrebnu gustinu. Špric napunimo šlagom i ukrasimo krajeve torte. Pored venca od šlaga poredjati žele bombone a šlag ukrasimo srebrnim šecernim bombonama.

Servisne informacije